Witamy wiosnę z bottanicum Szafran (Krokus)
Krokusy to kolejne wiosenne kwiaty, które przywołują mi na myśl wybudzanie się świata ze snu zimowego, były lata, kiedy każdą wiosną wybierałam się w góry by przywitać czas rozkwitu polami usianymi krokusami, to był jeden z piękniejszych widoków. Raz był to zimny świt ze srebrzystymi kroplami rosy owiany mgłami, innym razem wieczory i ciepłe popołudnia.
Długa wędrówka by napić się kawy z termosu w otoczeniu pięknych kwiatów wywoływała we mnie szczęście i radość, ja również budziłam się na tych polanach po zimowym letargu.
Szafran nazywany jest roślinnym złotem. Odkryto go na freskach, na greckiej wyspie Santorini, znalezisko pochodzi z 1500 roku pne. Ślady szafranu również odkryto na prehistorycznych malowidłach sprzed 50 000 lat.
Egipcjanie nosili woskowe stożki na głowach pachnące szafranem, przyprawami oraz kwiatami.
Kleopatra prócz róż i kadzideł uwielbiała szafran, używała go z wielkim rozmachem, mogła sobie na to pozwolić, była najpotężniejszą oraz najbogatszą kobietą w swoich czasach. Przed spotkaniami z mężczyznami (a spotykała się z najbardziej wpływowymi w ówczesnych czasach) brała kąpiel z szafranem, który prócz zapachu pozostawiał piękny kolor skóry.
Szafran znajdował się w formule słynnych perfum Kypi, pierwszej znanej wodzie toaletowej na świecie.
W starożytności nacierano kobietom stopy szafranem przed upojną nocą, był bardzo cenionym afrodyzjakiem.
Starożytni Grecy wyobrażali sobie Zeusa jako szafran, co wskazywało na jego ogromne bogactwo.
Jeden z greckich mitów opowiada o przystojnym śmiertelniku Krokusie, który zakochał się w pięknej nimfie imieniem Smilac, gniewni bogowie zamienili go w mały, purpurowy kwiat, który zachował piękno.
Prawdziwym skarbem zapachowym jest szafranowy attar, który jest praktycznie już nieosiągalny.
Bywa jeszcze destylowany w Indiach w podłożu drzewa sandałowego, w swojej czystej postaci zapach attaru szafranowego opisywany jest jako mleczno – drzewny, ziołowe siano z miodowym akcentem.
Od tysięcy lat szafran zbiera się klasycznie, każdy żeński kwiat posiada 3 niteczki, które zbiera się wcześnie rano z zamkniętych kwiatów i układa do wyschnięcia na jedwabnych tacach. Drobne niteczki szafranu powinny być mocno czerwone z nieco jaśniejszymi pomarańczowo-czerwonymi końcówkami. Nitki całkowicie czerwone mogą być gorszej jakości lub barwione by oszukać konsumentów.
W perfumerii naturalny szafran nie jest dozwolony ponieważ w jego składzie jest safrol, składnik, który wywołuje alergie. Materiałem, który można wykorzystywać jest składnik zapachowy szafranu, który jest izolowany z naturalnego surowca, można również dostać absolut oraz zrobić własną nalewkę z szafranu.
Szafran najczęściej jest stosowany w zapachach orientalnych oraz szyprowych.
Do wyprodukowania funta szafranowej przyprawy potrzeba aż 75 000 tys. kwiatów lub 225 000 tys. znamion. Roślina jest zbierana najczęściej ręcznie. Najlepszy szafran pochodzi z Hiszpanii, uprawia się go również Grecji, Afganistanie, Iranie i Indiach.
Macie w swoich ogrodach krokusy? Jeśli tak spójrzcie na nie z dostojnością, to prawdziwi arystokraci
opracowała Monika Opieka-Nowak